Edunvalvontavaltakirja – asiakirjaviidakko ja sen tarpeellisuus OSA 2


asianajaja pori testamentti avioehto edunvalvonta -3.jpg

Edunvalvontavaltuutus kannattaa laittaa kuntoon esimerkiksi testamentin laadinnan kanssa samanaikaisesti. Kuka tahansa meistä voi koska tahansa menettää kyvyn huolehtia omista asioistaan myös ennen sitä ilmeisintä mieleen tulevaa vanhuuden mahdollista muistisairautta, esimerkiksi onnettomuuden vuoksi. Edunvalvontavaltuutuksella voi varmistua, että luotettu henkilösi voi vaivatta ottaa vastuun oman etusi valvomisesta.

Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, jossa määritellään, mitä asioita läheiselläsi valtuutetulla on lupa hoitaa puolestasi. Tällaisia ovat muun muassa raha-asiat, sosiaalietuudet ja omaisuudesta huolehtiminen. Valtuutettu voi esimerkiksi myydä tarpeettomaksi jääneen asuntosi tai kesämökkisi. Valtuutetun tulee toki suostua tehtävään.

Edunvalvontavaltakirjaan kannattaa nimetä myös toissijaisia ja varavaltuutettuja. Toissijaista valtuutettua käytetään, jos ensisijainen valtuutettu on estynyt tai kykenemätön hoitamaan tehtävänsä tai kieltäytyy velvollisuudesta. Varavaltuutettu sen sijaan hoitaa tehtävän silloin, kun ensisijainen valtuutettu on tilapäisesti estynyt tai jos valtuutetun ja valtuuttajan välillä on esimerkiksi omaisuuteen liittyvä eturistiriita.

Valtakirjan voi laatia milloin tahansa ja se kannattaa tallettaa muiden tärkeiden papereiden kanssa. Valtuutus tulee voimaan vasta sitten kun valtuutettu on saanut valtakirjaan vahvistuksen maistraatista. Vahvistamiseen tarvitaan lääkärinlausunto siitä, että olet itse kyvytön huolehtimaan asioistasi. Lisäksi maistraatille on annettava luettelo niistä varoistasi ja veloistasi, joita valtuutus koskee. Maistraatti valvoo valtuutettua Valtuutuksen voi myös perua, joko valtuuttajan tai valtuutetun toimesta.

Elämän laatuun liittyvä varsinainen hoitotahto on erillinen juridinen dokumentti ja sen voi kätevästi kirjata ja tallentaa omakanta.fi palveluun. Siitä voin kirjoitella lisää tuonnempana.

Testamentin tapaan edunvalvontavaltuutuksen on noudatettava tarkkoja sääntöjä ja muotoseikkoja, jotta se olisi pätevä. Siksi sen laadinnassa kannattaa konsultoida asiantuntijaa.




Previous
Previous

Avioero – asiakirjaviidakko ja sen tarpeellisuus OSA 3

Next
Next

Testamentti – asiakirjaviidakko ja sen tarpeellisuus OSA 1