Avioero – asiakirjaviidakko ja sen tarpeellisuus OSA 3


asianajaja pori testamentti avioehto edunvalvonta -1.jpg

Miten se meneekin niin, että elämän kipeimmissä käännekohdissa tulee yleensä myös kiperiä perheoikeudellisia kysymyksiä ratkottavaksi. Silloin kun ehkä vähiten jaksaisi. Eihän sitä kelleen toivo, mutta puolet avioon menevistä tilaston mukaan siihen törmäävät. Avioeroon.

Avioero tuo mukanaan useita käytännön asioita, joiden hoitaminen voi tuntua siinä tilanteessa erityisen raskaalta. Siksi etukäteen suunnittelu ja hyvät muistilistat ovat tervetulleita. Koska olisi pystyttävä sopimaan miten yhteiset asiat jaetaan, niin että molemmat voivat jatkaa eloa, kokosin joitakin, olkaa hyvät:

Avioeroa haetaan joko yhdessä tai sekin riittää, että toinen puolisoista hakee eroa (netissä lomake: oikeus.fi). Hakemus jätetään kirjallisesti käräjäoikeudelle ja siitä alkaa puolen vuoden harkinta-aika. Harkinta-ajan jälkeen uudelleen niin sanottu kakkosvaiheen lomake netistä ja se täytettynä käräjäoikeuteen. Avioero tuomitaan, vaikka toinen puoliso sitä vastustaisi.

Pankki- ja vakuutusasioista, hoida netissä tai käy pankissa purkamassa niin sanotut perhekokonaisuudet eli mahdolliset yhteiset tilit ja käyttöoikeudet, kortit, lainat, kulutusluotot ja vakuudet, säästöt ja sijoitukset, vakuutukset ja niiden edunsaajat. Sitten on vielä uudelleen ajateltava alaikäisten lasten pankki- ja vakuutusasiat ja niiden hoito jatkossa sekä mahdollisen avioehtosopimuksen voimassaolo.

Koti. Mitä yhteiselle asunnolle tapahtuu: myydäänkö vai lunastaako toinen sen itselleen. Asunto tulee ositusta tai myyntiä varten arvioida. Asuntolainan osalta tulee pankin kanssa selvittää olemassa olevat vakuudet, mahdolliset takaukset tai takaajat, mahdollinen takaisinmaksuturva, edunsaajat.

Mikäli avioerotilanteessa perheessä on alaikäisiä lapsia, tulee eron yhteydessä sopia myös lapseen liittyvistä asioista. Useimmiten tehdään sopimus, jossa otetaan kantaa lasten asuinpaikkaan, huoltajuuteen, tapaamisiin ja elatukseen. Tämä sopimus vahvistetaan normaalisti avioerohakemuksen yhteydessä. Nämä asiat voidaan ratkaista myös asianajajan kanssa, käräjäoikeudessa tai sosiaalitoimessa, mikäli niistä ei päästä yhteisymmärrykseen.

Ositus tarkoittaa erotilanteessa olemassa olevan omaisuuden jakamista. Mikäli avioehtoa ei ole tehty, molempien omaisuus lasketaan liiton päättyessä yhteen ja puolitetaan tasan molemmille. Näin tehdään myös siinä tapauksessa, jos toisen omaisuus on merkittävästi suurempi tai pienempi kuin avioliittoa solmittaessa. Kannattaa huomioida, että myös omistettu yritys tai sen osa kuuluu tasattavaan avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen. Ositukseen kuuluvat omaisuudensiirrot ovat varainsiirtoverosta vapaita.



Previous
Previous

Osakassopimuksesta ja sen tarpeellisuudesta

Next
Next

Edunvalvontavaltakirja – asiakirjaviidakko ja sen tarpeellisuus OSA 2